Tjänster & konsulter

Det här med att studera till IT-konsult är det många som funderar på att göra. Det är ett jobb som hela tiden förändras och förbättras. I och med att teknikens värld är obegränsad finns oändligt många jobb att söka både i Sverige och utomlands. Det kommer hela tiden nya och bättre utbildningar inom IT, och för dig som redan är utbildad kommer hela tiden kurser inom ditt kunskapsområde. För att blir IT-konsult är det viktigt att vara social, bra på matte och tycka om att lösa tekniska problem. Nu jobbar inte en IT-konsult enbart med att söka efter tekniska problem, han/hon kan också vara projektledare, jobba med strategier och utveckla verksamheter som har med IT att göra.

Ett brett yrke

Väljer du att jobba inom IT-världen, har du tillgång till flera möjliga arbetsområden, vill du inte jobba som anställd hos ett och samma företag kan du vara konsult och jobba ute hos kunder. Väljer du det senare kan det innebära många nätter på hotell, tycker du om att hela tiden jobba med nya projekt är det något för dig. Konsultrollen gör också att ditt CV breddas eftersom du bara på några år kan ha haft olika roller inom IT-världen. Numera är det fler och fler som hellre vill jobba som konsult än att ha en fast anställning. Du kan även jobba på ett konsultbolag där företaget skickar ut dig på uppdrag till deras kunder.

Exempel på vad en IT-konsult gör

Det vanligaste är att en konsult hjälper till med rådgivning av olika slag. De kan observera och ge rekommendationer hur ett dataprogram fungerar eller varför det inte fungerar som det ska. De kan ha en föreläsning på det förtag de besöker så alla som sysslar med samma sorts data eller program får en ordentlig genomgång hur det ska skötas och hur de själva kan felsöka om det strular. En IT-konsult kan vara specialiserad i till exempel projektstyrning, programmering, SCRUM och olika analyser.