IT-konsult och konsultföretag

På ett konsultföretag arbetar konsulter inom olika områden. Det kan vara inom juridik, ekonomi eller teknik. En IT-konsult jobbar på ett företag som hjälper kunder med teknik inom data. Inte bara med programmering som tydligen många tror, utan de kan också jobba som analytiker och projektledare. Det är ganska lätt att få jobb som IT-konsult och många konsultbolag nyanställer ofta. Vad du mer kan jobba med beror på din utbildning och specialområde, ett konsultföretag som är kunnigt och bra på att hitta kunder brukar hitta jobb som passar din specialitet.

Utbildning

Om du vill utbilda dig till IT-konsult finns det flera utbildningar att välja mellan. Du kan studera på universitet och då är det en kandidatexamen som gäller – tre år på heltid, 180 högskolepoäng. Det fungerar även att läsa till ingenjör inom data och teknik, en sådan utbildning finns också på universitet och studietiden är lika lång, det vill säga tre år och en filosofie kandidatexamen. När du ska jobba med datorer är det viktigt att du förstår hur datorns hårdvara fungerar och är uppbyggd och matematik är också viktigt att kunna, och därför är datavetenskap också bra att studera.

Jobb

Jobbar du som IT-konsult gör du uppdrag för ett företag och därmed är det hos kunden du utför ditt jobb. Konsultbolaget tar betalt av kunden och du får en månadslön som du och din chef gjort avtal om. I vissa fall kan du ha en grundlön och även få en provisionslön som är baserad på det antal timmar du fakturerat på en månad. Hur många procent provisionslönen och grundlönen är baserad på är upp till varje konsultföretag att bestämma. Ibland kan det gälla stora jobb som måste göras under en längre tid och om det företaget ligger långt hemifrån kan du få bo på hotell eller i en lägenhet som företaget hyr ut vid sådana tillfällen.