Bank och finans

Om du om tycker om ekonomi och sociala kontakter och att träffa människor, kan ett jobb inom bank och finans passa dig. I Sverige kan du gå ekonomiprogrammet på gymnasiet och sedan fortsätta studera ekonomi på högskola eller universitet. Eftersom det finns många områden inom bank och finansområdena, finns det även flera inriktningar att studera.

Studera ekonomi

Om du bestämt dig för att jobba inom bank och finans måste du som sagt studera ekonomi på universitet, där huvudämnet är företagsekonomi och du måste klara av de kunskapskrav som ställs för att ta en examen. Du kan specialisera dig i till exempel nationalekonomi eller marknadsföring och ta en filosofie kandidatexamen som är på tre år (180 poäng), vilket är möjligt på flera universitet. Andra ekonomikurser finns att läsa, ofta genom privata aktörer, men eftersom det är hög konkurrens om jobben har de som studerat på universitet företräde.

Efter en kandidatexamen kan du fortsätta läsa till en master inom det område du specialiserat dig i. Du kan läsa till en master både här hemma eller utomlands. Har du studerat utomlands och blivit bekväm i landets språk och ekonomi har du fått en extra bra merit på ditt CV. Ju bättre språkkunskaper desto lättare har du att få ett eftertraktat jobb.

Jobb inom bank och finans

Ett jobb inom dessa två områden innebär ofta många kundkontakter varje dag, och det är ett riktigt omväxlande jobb med stora karriärmöjligheter och jobb utomlands. Jobb inom bank och finans är även ett utvecklande jobb där det hela tiden händer nya saker på marknaden, som exempelvis nya dataprogram som gör arbetsuppgifterna smidigare.

Kundkontakt med personer som behöver rådgivning är också en vanlig uppgift, andra arbetsuppgifter kan vara att ingående analysera ekonomiska tabeller med mera. Ett annat uppdrag du kan ha på en bank är att vara ekonomisk rådgivare både åt privata kunder och företag.